Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Este daunatoare calitatea aerului din interiorul casei tale?
   04/02/2019 15:25:14     Confort    0 Comentarii
Este daunatoare calitatea aerului din interiorul casei tale?

Este daunatoare calitatea aerului din interiorul casei tale?

Aerul pe care il respiram in interiorul casei noastre este de multe ori mult mai poluat decat aerul “curat” din zona rurala. Este ingrijorator acest aspect daca ne gandim ca in interiorul locuintei ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Monitorizarea calitatatii aerului a devenit o prioritate absolut necesara pentru a putea asigura un mediu cat mai sanatos in jurul nostru.

Calitatea slaba a aerului: cauze si consecinte

De unde vine poluarea?

Agenti poluanti interni afecteaza calitatea aerului din interiorul locuintei, dar si agenti poluanti externi  - precum emisiile automobilelor care patrund in interiorul casei si incarca incaperile cu dioxid de carbon, degradand astfel calitatea aerului ambiental. In mod similar, toate arderile produc emisii de carbon persistente. Asa este si in cazul focului pe lemne din semineu sau al incalzirii cu gaz. Gatitul este deasemenea responsabil pentru o parte a poluarii aerului, dar nu atat de mult pe cat este obiceiul nociv de a fuma. Totusi, provocarea nu vine doar din exterior. Printre cei mai raspanditi poluanti gasim formaldehida - un derivat al formalinei - provenind din spray-uri de izolatie, adeziv pentru podele si anumite tratamente pentru pardoseli. Produsele de curatare de uz casnic sunt, deasemenea, in mare parte, responsabile pentru poluarea interioara, cei mai daunatori factori fiind amoniacul și acetaldehida.

Care sunt consecintele pentru sanatatea si bunastarea ta?

Aerul din interiorul unei case nu se improspateaza singur. Fara interventia omului, aerul ramane inchis, iar calitatea acestuia se degradeaza, in special prin acumularea de poluanti care pot provoca probleme. Se estimeaza ca nivelul de poluare interna  afecteaza semnificativ speranta de viata.

Plamanii sunt primele organe din corpul nostru care sunt afectate de calitatea slaba a aerului. Astmul este o afectiune pulmonara raspandita si dezvoltarea acestei boli pare a fi strans legata de poluarea ambientala. Poluantii raspanditi in aer de mobilier, de exemplu, pot creste riscul alergiilor, fie prin respiratie, fie prin contactul cu pielea. Aerul prea poluat poate provoca anumite afectiuni chiar si  oamenilor, in prealabil, sanatosi.

Dincolo de efectele pe termen lung asupra sanatatii, calitatea vietii si bunastarea noastra sunt direct afectate datorita degradarii continue a calitatii aerului. 

Nivelurile ridicate de CO2 pot provoca, de asemenea, fluctuatii semnificative de temperatura in incaperi – pana la 0,5 ° C.

Nivelul de umiditate este, de asemenea, direct legat de calitatea aerului din interior. Daca umiditatea este prea mare, mucegaiul, igrasia pot să se dezvolte în anumite incaperi. Aerul umed favorizeaza, desemenea, cresterea bacteriilor. 

Dimpotriva, aerul prea uscat poate provoca mancarime la nivelul pielii sau a cailor respiratorii, precum si oboseala accentuata. Uscaciunea aerului poate deteriora, in timp, zidurile sau podelele si favorizeaza acumularea de praf.

Recomandari  pentru imbunatatirea calitatii aerului din interiorul casei tale

Daca poluantii sunt periculosi, acumularea lor este o problema pentru noi toti. Pentru a controla calitatea aerului ambiental si pentru a igieniza casa, exista acum solutii simple si rapide pe care le putem utiliza.

O “gura mare” de aer proaspat

Bineinteles, ne gandim mai intai sa aerisim! Improspatarea aerului este cel mai bun mod de a reduce concentratia de poluanti si de a imbunatati mediul in care respiram. In fiecare zi, de preferinta dimineata, deschideti usile si ferestrele pentru a incuraja ventilatia si a preveni cristalizarea poluantilor.

Aerisiti incaperea de doua ori pe zi - dimineata si seara, de exemplu - timp de 15 minute de fiecare data. Chiar si in timpul iernii, o astfel de aerisire scurta nu va raci prea mult casa. Reimprospatarea completa a aerului afecteaza foarte putin temperatura din incapere.

Uleiuri esentiale 

Ce ar trebui să faceti atunci cand este prea frig pentru a deschide ferestrele? Multe uleiuri si amestecuri esentiale au fost create si testate pentru a imbunatati calitatea aerului ambiental. Pe langa  difuzarea unui miros placut si linistitor sau stimulant, aceste uleiuri au si proprietati antivirale, antifungice si anti-stres, ele pot chiar ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Actiuni mici care fac o mare diferenta

Exista astazi diferite dispozitive care pot face viata mult mai usoara pentru dvs. Puteti investi intr-un sistem de ventilatie si filtrare a aerului si intr-o solutie inteligenta pentru masurarea calitătii aerului in fiecare camera.

Healthy Home Coach este un dispozitiv creat pentru a va ajuta sa masurati nivelul de umiditate, temperatura și concentratia de CO2 din interiorul casei. Acest asistent personal este dinamic, analizand datele de mediu 24 de ore pe zi. Identificand probleme, acest dispozitiv va alerteaza si va permite sa controlati calitatea aerului din casa. Puteti sa controlati calitatea ambientului direct, cu ajutorul smartphone-ului si sa consultati datele in timp real de oriunde va aflati.

Ne petrecem majoritatea timpului in spatii inchise, asa ca nu ar trebui sa neglijam ambientul in care respiram. Astazi, cu instrumentele potrivite, controlul calitătii aerului din interior nu necesita mult efort si  ne poate ajuta la  imbunatatirea considerabila a  mediului de viata deci, de ce sa nu profitam?

Share This Post :

Comentarii

Log in or register to post comments